Uitvaart regelen? Bel direct

Wat doen we deze Kerst met oma?

Twee oma’s heb ik. De ene woonde dichtbij maar was al heel heel oud toen ik nog maar een klein meisje was. Ze overleed toen ik ook nog heel klein was en ik herinner me haar niet tot nauwelijks.
De andere oma woonde ver weg. Althans….dat vond eigenlijk iedereen. Want wij woonden in het verre Assen en zij (de rest van de familie) ergens in een dorpje boven in Groningen. Dat is dus ver.
Want de rest woonde dichtbij. Zo dichtbij zelfs dat de ene oom ook de buurman was en mijn tante de overbuurvrouw van mijn oma.

Die oma van ver weg noemden wij altijd oma Van de Molen. Omdat ze dicht bij een molen woonde.
Dat was fascinerend, want als we er naartoe reden zagen we als eerste een kerktoren en daarna een molen. En dan waren we er. Niet zo vaak, want er is een tijd geweest dat mijn ouders geen auto hadden. Mijn opa kwam ons dan soms halen. Maar goed…omdat we zo ver weg woonden, en omgekeerd, gebeurde dat niet zo heel vaak.

Mijn oma is geboren op Tweede Kerstdag. Immers, dat is een feestdag. Ze was 18 toen ze trouwde met mijn opa en samen kregen ze 7 kinderen. Haar achternaam is Kracht en dat had ze best nodig in die tijd. Haar jongste dochter is haar naamgenoot, de eerste kleindochter is naar haar vernoemd en ikzelf draag haar naam ook, het is mijn tweede naam. Om te verduidelijken dat het hier individuen betreft met een geheel eigen karakter, wordt elke naam anders gespeld en zijn er kleine variaties op de oorspronkelijke naam Bouktje.
Als ik aan mijn oma denk, denk ik aan draaiende vingers. Ze was altijd bezig en als ze heel even niks deed, begonnen haar vingers meteen te draaien. Elk (klein)kind heeft zelfgebreide sokken van oma, handgeschilderde gebaksbordjes of potjes van oma en handgeschreven verjaardagskaarten…
Toen oma nog leefde kwam de gehele familie samen, op haar verjaardag. De ooms, tantes, neven, nichten zagen elkaar dan. Voor sommigen was dit het enige moment waarop ze elkaar zagen in een jaar, anderen zagen elkaar (bijna) dagelijks.

Maar nu oma er niet meer is….doen we niks gezamenlijks meer met de Kerst…..

Sommige families zien elkaar alleen nog maar met bruiloften en begrafenissen….

Wat doe jij deze feestdagen met oma?

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Van oud naar nieuw

Op de laatste dag van het jaar mag ik nog een keer naar Stilleweer.Een ruime aula met uitzicht op het water. De

Een laatste vraag

Hij reed altijd over het parkeerterrein van het ziekenhuis waar ze werkte. Zo is hun relatie begonnen, inmiddels bijna 50 jaar geleden.

Scroll naar top