Uitvaart regelen? Bel direct

Samen herdenken

Dit zijn de dagen van de lichtjes, de kaarsjes branden voor hen die gemist worden.
Dat doen we samen. Tijdens lichtjesdag, alom gedenken. Iedere plaats, ieder dorp lijkt hierin haar eigen vorm te hebben gevonden. De behoefte is er, om samen stil te staan bij verlies, samen te herdenken.
Dit geldt voor iedereen. Zeker ook jongeren realiseren zich op zulke moment hoe kwetsbaar ook zij zijn, dat het niet alleen de oudere generatie is die geraakt wordt door verdriet en verlies, maar dat het hen ook overkomt.

Het samenzijn geeft een gevoel van herkenning, van erkenning ook. Daar waar je je soms heel alleen kunt voelen met je verdriet is het ook fijn dit verlies te delen met anderen.
Te zien en voelen dat er meer mensen zijn die iemand vreselijk missen, die elke dag worstelen om de dag door te komen.
Het biedt een beetje troost dit op zo’n moment samen te doen.

Misschien is het wel een van de moeilijkste dingen om te doen. Een ander troost bieden. Want hoe doe je dat. Immers verdriet is zo persoonlijk. Elke keer als je ziet en voelt dat iemand verdrietig is word je ook meteen herinnerd aan je eigen verdriet. Iets waar je niet altijd bij stil wil staan.
Invullen hoe een ander zich voelt en nodig heeft is soms een eerste reactie, toch weten we dat alleen door te luisteren.

Het mooie aan gezamenlijk herdenken is ook dat het in stilte kan. Gewoon naast elkaar staan of lopen zonder iets te zeggen. Weten dat je samen bent, even niet alleen met je verdriet. Begrijpen dat woorden soms niet nodig zijn, alleen een arm die de ander raakt, een blik die weet.
Een gezamenlijke ode aan hen die alleen nog in herinnering bij ons zijn, met een warm gevoel in ons hart.

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Van oud naar nieuw

Op de laatste dag van het jaar mag ik nog een keer naar Stilleweer.Een ruime aula met uitzicht op het water. De

Een laatste vraag

Hij reed altijd over het parkeerterrein van het ziekenhuis waar ze werkte. Zo is hun relatie begonnen, inmiddels bijna 50 jaar geleden.

Scroll naar top