Uitvaart regelen? Bel direct

Nooit duurt echt te lang

Hij leest het in de krant, ziet het voorbijkomen op facebook. Allerzielen, lichtjesavond. Het is prachtig, zulke avonden waarop we gezamenlijk herdenken, stilstaan bij onze geliefden. Herinneringen ophalen aan hen die we zijn verloren. Een lichtje aansteken als symbool voor het licht wat altijd blijft voortbestaan.

Maar hij doet niet mee. Hij zit thuis. In een huis wat niet meer als het zijne voelt. Wat van A tot Z is ingericht door zijn vrouw. Elk detail is door haar uitgedacht. Al die jaren dat ze samen waren, die vele, vele jaren. Hij kent haar als geen ander, zij kent hem als geen ander. Jong waren ze toen ze elkaar voor het eerst zagen. Er is weleens een barstje in hun relatie geweest, maar dat overleefden ze, omdat hun gevoel voor elkaar alles overwon.

Het moment dat ze hoorden dat ze ziek was vergeet hij nooit meer. Zelf behandelt hij ook mensen met pijnklachten. Zo wrang dat nu uitgerekend zijn eigen vrouw pijn had en hij niks, maar dan ook helemaal niks kon doen om die pijn te verminderen.
De tijd verstrekt en ze gaat steeds verder achteruit. Samen bereiden we haar uitvaart voor. Ze weet wat ze wil en hoe ze het wil.
Inmiddels is hij een jaar alleen. Ze komt nooit meer terug. Maar nooit….nooit, dat duurt zo ontzettend, vreselijk lang. Hij voelt zich geamputeerd. Alsof zijn leven geen zin meer heeft. Wat moet hij zonder haar. Hij kent geeneens een leven zonder haar. Elke dag als hij thuiskomt is ze er niet.
‘Het slijt’ zegt men, ‘je moet het een plekje geven’ maar dat zegt hem niks. Hij voelt alleen die enorme leegte die met niks, die met niemand verdwijnt.

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Van oud naar nieuw

Op de laatste dag van het jaar mag ik nog een keer naar Stilleweer.Een ruime aula met uitzicht op het water. De

Een laatste vraag

Hij reed altijd over het parkeerterrein van het ziekenhuis waar ze werkte. Zo is hun relatie begonnen, inmiddels bijna 50 jaar geleden.

Scroll naar top