Uitvaart regelen? Bel direct

“Je gaat het pas zien als je het door hebt” – Johan Cruyff

Er is een tijd geweest dat ik inspiratie hield uit quotes van bekende mensen. Ik verzamelde ze in een lijstje en zette die op mijn bureau. Eentje ervan was “Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg”. Confronterend vond ik deze zin. Eigenlijk wilde ik wel iets anders…..maar de stap zetten om andere keuzes te maken, de verantwoordelijkheid te nemen voor een andere uitkomst, die vond ik ook spannend.

Ik zie het regelmatig terug als ik bij een familie ben. We doen dezelfde uitvaartkist als die we bij vader hadden, klinkt het eensgezind. Als ik dan vraag hoe die eruit zag weet vrijwel niemand antwoord te geven, wel weten ze dat het deze keer weer dezelfde moet zijn. Dat was toen goed en nu moet het weer goed zijn is dan wat ze bedoelen. Als we dan verder praten kan het heel goed zijn dat we concluderen dat vader een echte houtman was, hield van knutselen en een houten kist dus heel passend was. Terwijl bij moeder altijd alles moest glimmen en die mooi geoliede kist die een beetje glimt veel beter bij haar past.

Eerlijkgezegd was ik gisteravond nogal verbaasd over de verkiezingsuitslag, de keuzes die zijn gemaakt. Ik had meer vernieuwing verwacht na de val van het kabinet door de toeslagenaffaire. Maar die bleef uit.
Blijkbaar is de tijd te spannend om te kiezen voor iets nieuws.

Andere keuzes maken, patronen loslaten, daar is best wat moed voor nodig. Want als je doet wat je altijd deed weet je tenminste wat je krijgt. Toch is het een uitdaging die de moeite loont. Zo weet ik uit eigen ervaring. Het heeft ook en vooral te maken met vertrouwen, de controle durven loslaten en open staan voor nieuwe dingen.

Het lijstje met de quotes staat allang niet meer op mijn bureau. Inmiddels heb ik geleerd inspiratie uit mezelf te halen, mijn eigen quotes te maken. Het goede gevoel is er ook nog. Als ik terugdenk aan die familie, die vlak voordat we begonnen met de uitvaart nog even met een doekje over de kist gingen. Mooi glimmend, dat had moeder mooi gevonden!


Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Een laatste vraag

Hij reed altijd over het parkeerterrein van het ziekenhuis waar ze werkte. Zo is hun relatie begonnen, inmiddels bijna 50 jaar geleden.

We hebben het geweten

‘Johannes is overleden’ valt ze met de deur in huis. Johannes…goh….ik kijk haar aan, om te zien wat het met haar doet,

Scroll naar top