Uitvaart regelen? Bel direct

Dankbaar

Het lijkt als de dag van gisteren, dat dit jaar begon. En nu is de laatste dag van 2017 alweer aangebroken.
Omgevlogen is het jaar, voor mijn gevoel.
Als ik terugblik is er één woord wat bij me opkomt. Dankbaarheid.
Voor alles wat ik mocht ervaren dit afgelopen jaar. Als zelfstandig ondernemer had ik me een aantal doelen gesteld aan het begin van dit jaar. Deze heb ik ruimschoots gehaald en dat is een ervaring waar ik dankbaar voor ben.

Net als voor al die keren dat mijn telefoon ging, ik op pad mocht naar een familie. Heel vaak niet wetende wie ik zou ontmoeten, welke situatie ik zou aantreffen. De ene keer een haast serene sfeer waarin mensen aanvaarden dat er een einde is gekomen aan een lang en mooi leven. Een andere keer ongeloof en verslagenheid om een volkomen onverwacht overlijden.

Mensen vragen me weleens of het niet te dichtbij komt, zo vaak aanwezig zijn bij verdrietige mensen, of ik daar wel mee om kan gaan. Dan zeg ik dat het niet mijn taak is om het rouwen of de frustratie over te nemen. Ik mag aanwezig zijn als mezelf, in de rol van de professional die de uitvaart begeleid. Maar natuurlijk, en gelukkig, zijn er ook momenten waarop ik geraakt word.
Dat zijn vaak de momenten waarop ik de echte mens mag aanschouwen. In al zijn of haar puurheid en oprechtheid. Dat kan een blik van iemand zijn, een losse opmerking, het moment waarop iemand het woord neemt voor een zaal met mensen. Dat stukje van iemand, wat in het dagelijks leven niet altijd zichtbaar is.
Maar omdat de dood ons nu eenmaal raakt tot in onze ziel, wordt het dan zichtbaar. Ontroerend en prachtig vind ik vaak die momenten. Dankbaar ben ik dan ook dat ik die ook mocht meemaken het afgelopen jaar.

Met een dankbaar gevoel in mijn hart sluit ik 2017 af. Flare uitvaartbegeleiding dankt haar naam aan de term Flare, wat een lichtpunt aan de hemel is. Symbolisch voor een mensenleven.
Het ene licht is er kort, het andere langer.
Toch zal het licht wat iemand op deze aarde deed schijnen nooit verdwijnen.

Ik wens iedereen een mooie afronding van het oude jaar en een prachtig, liefdevol 2018!

Deel dit verhaal
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Van oud naar nieuw

Op de laatste dag van het jaar mag ik nog een keer naar Stilleweer.Een ruime aula met uitzicht op het water. De

Een laatste vraag

Hij reed altijd over het parkeerterrein van het ziekenhuis waar ze werkte. Zo is hun relatie begonnen, inmiddels bijna 50 jaar geleden.

Scroll naar top