Uitvaart regelen? Bel direct

stap-voor-stap

Begrafenis regelen

Er komt best heel wat kijken bij het regelen van een begrafenis. Zo is er eerst de keuze voor een natuurbegraafplaats of een algemene of gemeentelijke begraafplaats.
Als onafhankelijk begrafenisondernemer in Assen en dus bekend in de regio help ik u graag bij het maken van deze en andere keuzes die u moet maken. Daarbij staats steeds voorop dat ik informeer en adviseer maar dat u bepaalt. De grafkosten verschillen nogal per begraafplaats, dit ook meewegen in uw keuze bij het regelen van een begrafenis.

Nadat de keuze voor een begraafplaats duidelijk is en we weten wat de mogelijkheden zijn op deze specifieke plek, bespreken we hoe u het afscheid voorafgaand aan de daadwerkelijke begrafenis wilt vormgeven. Dus wat er nog meer komt kijken bij de begrafenis regelen. Daarbij vind ik het ook belangrijk te weten wie de overledene was en of er specifieke wensen zijn, dat vormt de basis voor de begrafenis die we gaan samenstellen.

Vervolgens kijken wat voor u belangrijk en van waarde is. Door wie wilt u zich graag laten omringen en welke mensen wilt u de ruimte geven ook afscheid te nemen. Dat zijn zo de eerste dingen die we rustig bespreken, net zolang tot u er een goed gevoel bij heeft. 

Direct begrafenis regelen?

Ik sta voor u klaar. Bel vrijblijvend voor meer informatie.

Begraafplaatsen

In Drenthe en Groningen bevinden zich vele begraafplaatsen. Elk met een eigen sfeer. Sommige verscholen in het bos, andere rond een kerk of op een meer open veld. In veel gevallen is het zo dat de gemeente in de betreffende plaats eigenaar is van de begraafplaats en ook het onderhoud doet. Er zijn echter uitzonderingen. Zo is er ook de stichting Bijzondere Begraafplaatsen die aantal begraafplaatsen beheert. www.bijzonderebegraafplaatsen.nl en de stichting Groninger kerken www.groningerkerken.nl.

Naast de traditionele begraafplaatsen zijn er de laatste jaren natuurbegraafplaatsen ontstaan. In Eext kennen we Hilligmeer www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl en in Westervelde wordt natuurbegraafplaats De Velden gerealiseerd.

14

Stap-voor-stap

Het regelen van een begrafenis bestaat uit een aantal stappen, deze bespreken we samen. U bent degene die bepaalt wat bij u past:

Samenwerken

Als uitvaartverzorger werk ik voor het regelen van een begrafenis altijd samen met de eigenaar van de begraafplaats. In overleg met u leg ik de dag en het tijdstip van de begrafenis vast.
De plaats van het graf wordt ligt op een begraafplaats vaak aansluitend. In overleg kan het ook mogelijk zijn zelf een plaats uit te kiezen. Flare uitvaartbegeleiding kan hiernaar informeren voor u en het mogelijk maken om samen op de betreffende begraafplaats te kijken en een plek te kiezen. Saskia Geerts is als begrafenisondernemer dan contactpersoon voor u.

Bij een bestaand graf ga ik voor u in overleg met de grafdelver. Deze wil bijvoorbeeld graag weten of er een grafkelder aanwezig is. Bij een volgend graf is dan de afmeting van de uitvaartkist ook belangrijk. Ook regel ik voor u dat de bestaande grafsteen verwijderd wordt. Ik neem daarover contact op met een steenhouwer van uw keuze. Ik heb goede ervaringen met Ridder Natuursteen www.riddernatuursteen.nl en Roskam Grafmonumenten www.roskamgrafmonumenten.nl. Een aantal weken na de begrafenis nemen zij contact met u op over de aanpassing en terugplaatsing van het monument.

Kosten begraafplaats

De kosten van een begrafenis worden bepaald door de eigenaar van de begraafplaats. Er zijn enorme verschillen in deze kosten, welke vaak te maken met de beschikbare ruimte op een begraafplaats.
Er is ook een verschil tussen een algemeen graf (waar meerdere mensen in begraven worden) of een particulier graf. Deze laatste huurt u voor een aantal jaren, waarna verlenging mogelijk is. Deze kosten vindt u vaak op de website van de gemeente maar Flare uitvaartverzorging kan deze ook voor u opvragen. Op een natuurbegraafplaats geldt eeuwigdurende grafrust, wat betekent dat de kosten eenmalig zijn. Ook kunt u daar van tevoren zelf een plekje uitkiezen en de kosten hiervan alvast betalen. Uw nabestaanden betalen dan alleen de kosten van het begraven zelf.

Vervoer

Voor het rouwvervoer naar een begraafplaats bestaan diverse mogelijkheden. Flare uitvaartbegeleiding werkt vaak samen met Van Bergen uitvaartassistentie www.vanbergenuitvaart.nl die de beschikking hebben over diverse rouwauto’s. Een rouwauto is echter niet verplicht. U mag ook zelf zorgen voor vervoer. Daarnaast bestaat de mogelijkheid een koets te huren, een motor met zijspan voor de kist, een bakfiets. Kortom: alle denkbare vervoer is mogelijk.

Dragers

Het dragen van de kist is iets wat u zelf kunt doen. Saskia Geerts geeft daarbij aanwijzingen. Daarbij zijn 4 tot 6 mensen nodig. Ook kan ik dragers voor u regelen. Flare uitvaarten werkt vaak samen met de dragers van Axios. Zij zijn op respectvolle manier aanwezig bij de begrafenis en kunnen de kist desgewenst schouderen op de begraafplaats. Afhankelijk van uw wensen en voorkeuren.
Het laten staan of dalen van de kist bij het begraven is een persoonlijke keuze. Sommige begraafplaatsen maken gebruik van een zinktoestel, andere van touwen. Ook bestaat, in overleg, de mogelijkheid zelf als familie en vrienden het graf te delven.

Cultuur

Zeker als het begraven kent elke cultuur zijn eigen tradities en gewoonten. Flare uitvaartbegeleiding verzorgt begrafenissen voor elke cultuur en geloofsovertuiging.

Wilt u meer weten over begraven, de mogelijkheden en de kosten neem dan gewoon contact op. Ik beantwoord graag uw vragen.

Flare verzorgt ook natuurbegrafenissen. Zie Natuurlijk in Uitvaarten.

Scroll naar boven